tisdag 14 december 2010

Wie nach einem Sommerregen.


När min hund åkte bil med mig så brukade jag veva ner fönstret en aning för hennes skull. Rutan lutade sig då upp mot glipan och bara doftade. Hon blundade och försvann till en annan plats. (Hon var beagle och hade därför ett doftsinne på knarkhundsnivå.) Det var rörande att titta på henne när hon njöt.


Du och jag vet att doftsinnet är det sinne som är mest kopplat till minnen och känslor, hur du också förflyttas och blir till en annan. Den du som var liten. Kanske sitter du på ett köksgolv eller under en krusbärsbuske?


Dofter är alltså inte primärt till för hygien, image eller annat banalt. De är din egna lilla tidsmaskin till dig själv.


När jag köpte min första doft medvetet så var det Aqua di Parma, det var nittiotal och jag köpte den i Florens. Vad jag vet så gick den ännu inte att hitta i Stockholm och jag hade läst om den i något kissnödigt magasin. Första doften ur flaskan var i affären och den milda limedoften av "Colonia" var precis som jag hade hoppats på; en annan jag klev fram, lite jag som den jag ville vara då. (Skjut mig. Pinsamt värre.)


Jag har varit trogen Aqua di Parma sedan dess och helt struntat i att den blev allmängods när LVMH köpte dem 2001 (och vips så fanns den i Stockholm!). Den luktar ju ändå olika beroende på vem som bär den. Tills nu. Det räcker ju inte längre.


Vi måste prata Kölnischer Wasser eller Eau de Cologne. Det började ju där för sisådär trehundra år sedan. Varför liksom ens bry sig om det där nya blasket? (Aqua di Parma 1916? Vad är det för rymdprodukt egentligen? Ring Nasa.)


Då återstår genast frågan vilket Kölnischer Wasser man ska köpa. Vilket är mest TRAD? "4711" anses till och med av vissa tyskar vara originalet. Det stämmer givetvis inte. Det visar sig att det som gäller är "Farina 1709" som tillverkats av familjen Farina sedan, ja just det 1709. Vi pratar alltså pre Napoleonzeit här. Så här beskriver Giovanni Maria Farina sin uppfinning i ett brev till sin bror 1708:


“I have discovered a scent that reminds me of a spring morning in Italy, of mountain narcissus, orange blossom just after the rain. It gives me great refreshment, strengthens my senses and imagination.”

(Givetvis skrev han inte på engelska utan på Italienska då familjen var inflyttade till Köln från just Italien.)


Anyway, det visade sig att doften var en braksuccé och man levererade snart till prominenta kunder världen över. Bad move. Det skulle nämligen visa sig att man kunde köpa namnet Farina och göra imitationer av doften. Familjen har bråkat med hundratals imitatörer sedan starten. “4711” är bara en av dem. Ett annat problem är förstås att Eau de Cologne under tiden tog över som samlingsnamn (tidigare "Eau Admirable") för produkten snarare än ett varumärke och därför kan idag fler aktörer kalla sig just det. Orka bry sig. Jag struntar i vilket men jag vill ändå bara ha Farina 1709, den mindre vackra flaskan (alltså 4711 är en finare flaska ju…).


Varför då tänker du?


Svar: kolla in kundlistan.


Mjukstart: Voltaire (1745)

Wolfgang Amadeus Mozart (1782)

Johann Wolfgang von Goethe (1802)

Napoleon Bonaparte (1804)

Ludwig van Beethoven (1807)

Friedrich Schiller (1814)

Alexander von Humboldt (1815)

Heinrich Heine (1824)

Benjamin Disraeli (1868)

Mark Twain (1877)

Mori Ōgai (1888)

Oscar Wilde (1889)

Thomas Mann (1921)

Franz Lehár (1925)

Konrad Adenauer (1928)

Marlene Dietrich (1935)

Heinz Rühmann (1939)

Indira Gandhi (1959)

Romy Schneider (1959)

Françoise Sagan (1964)

Hildegard Knef (1970)

Klart att man vill vara med på den här listan.


Sedan råkar det vara världens äldsta parfymfabrik. Fortfarande ägs den av familjen Farina. Det räcker som skäl för mig. Nu har jag bara en fråga: Hur fan luktar den?


/Patrick



PS. Man skulle kunna skriva romaner om det här ämnet. Och det har det så klart redan gjorts. Anyway, läs den här trevliga artikeln om den nuvarande ägaren till Farina. (Han tipsar, bland annat om den klassiska Eau Sauvage av Dior som ett trevligt kompliment till Farina 1709.) DS.


PS 2. "4711" har en spännande, bitvis skruvad historia, överfylld till bredden med kulturella markörer. Dessutom har den en oerhört elegant flaska. Det är alltså kanske världens näst bästa Eau de Cologne. Inte så illa det heller. DS 2.

fredag 22 oktober 2010

Tändernas magi.



Amerikansk TRAD är ju som bekant den historierevisionistiska versionen av originalet från England. Jag föredrar ju den eftersom den, till skillnad från den engelska är lite mer praktisk i det dagliga användandet. (Dessutom så är den billigare då den engelska bygger på skräddarsytt.)

Här kommer undantaget: Tänder. England kommer inte att gå till historien för dess strålande tandvård. De ser i regel rätt sopiga ut i truten och det är något lite kul med det i kombination med en skräddarsydd kostym. Det handlar om kontraster.

Men vad handlar tänder egentligen om?

En för perfekt tandrad är ytans signum och tyder på ett andligt tomrum. Tandblekning ska vi inte ens prata om. Tänderna är nämligen själens spegel och en lagom kreativ uppsättning bör bäras med stolthet. Viktigt är givetvis att hålla munnen på sådan nivå att den kan användas till exempelvis kyssar och stora leenden. Rimlig hygien gäller alltså, helst inte plastikkirurgi. (Om man trasslar in sig i sin partners tänder kan man eventuellt överväga tandställning.) I övrigt är lagom sneda tänder en total turn-on som man skall vara stolt över.

Hur skapar man då dessa underverk? Hur uppnår man den högsta nivån av tandpatina? Rökningens bieffekter kan anses vara gynnsamma för infärgningen men har bieffekten stank och elände. Inte att rekommendera alltså.

Det självklara svaret på dina frågor är en påse Fox's glacier fruits. (Smakversionerna "Glacier fruits" samt "Garden fruits" gäller, resten kan du hoppa över.) De små skönheterna kommer givetvis helt utan cancerframkallande plastsocker och andra satanistiska tillsatser. Du vet att jag har rätt. Inge protester hjälper.

Köp genast en påse gå på tandsafari in i rabarberkyssarnas förlovade land.

Puss.
/Patrick

Unika ögonblick av skönhet.


Du vet inte hur du ska hitta en USN denim fatigues shirt anno 1940 och du håller på att bli tokig.
Det finns tre alternativ: 1. Ebay (bra men kräver vissa metakunskaper) 2. Du åker till USA och plöjer igenom diverse army surplusbutiker (och får träffa han dåren i Falling down som väser "It's been used...") och 3. Du klickar på länken nedan och upplever bliss in your lifetime.

(De säljer plaggen med rader som "You can be covered in fish guts and still look good in this one. - Very contemporary!")

♥ ---------- > http://www.thecurator.co.uk/

onsdag 25 augusti 2010

Underkläder.


Underkläder handlar inte om sex, mode, självsäkerhet eller hygien. Det handlar så klart om civilisation. De förhåller sig till mänskligheten lite på samma sätt som en monokel eller ett par byxor i skottsäker tweed förhåller sig till en Aston Martin. Kultur alltså.

Det hela är ganska enkelt. En gång i tiden så drack du inte Lapsang souchong eller läste Proust. Du satt under ett träd och groomade en polares tveksamma frisyr precis som den apa du var. För det vare det du var. En dag fick du för dig att det där med att vara skapt till guds avbild verkade mer intressant än tvålbefriad hygien och plockande av loppor. Du ville mer. Du förstod mer och fick på köpet... tja... lite högre ambitioner? Du gick med i en bokklubb, började slösurfa i forum som handlade om kläder. Rejält pinsamt alltså. So what.

Det du inte minns är att den första civiliserade handling du gjorde var att skyla dig med ett löv. Du tyckte helt plötsligt att dina privata delar skulle vara lite privatare. Precis där gjorde underkläderna sin modesta entré.

Alltså: dina kalsonger handlar inte om det du tror. De var med när du tog klivet från djur och blev människa. Tänk på det när du väljer underkläder. Det gör jag.

/Patrick


PS. Personligen så tycker jag att Wolsey’s boxers i olika madrastyger är världens bästa kalsong. DS


lördag 10 april 2010

Snabbt om rakning TRAD style.

Nu har jag rakat mig med stiletthyveln mer än 20 gånger.
Alltså kan jag nu ge en rättvis bild av hur det fungerar jämfört med modern (kulturbefriad) våtrakning.

a) Det blir inte "närmare rakning" än med en modern apful, miljövidrig rakhyvel.
b) Det blir lite mer små sår och skråmor i början. Dock inget blodbad om man är lite försiktig.
c) Det tar lite längre tid (bra!)
d) Det blir mycket bättre resultat om man använder olja under raktvålen.
e) Det är fan genialt trevligt eftersom man får chansen att larva sig med hela jäkla raksortimentet från Taylor of Bond Street tre gånger i veckan!

Behöver du rakhyvel går du bara till Tyskarna, GH Herrsalong på Lästmakargatan 6.
Var artig.

Patrick


tisdag 6 april 2010

(Favorit i repris)

Slough

Come friendly bombs and fall on Slough!
It isn't fit for humans now,
There isn't grass to graze a cow.
Swarm over, Death!

Come, bombs and blow to smithereens
Those air -conditioned, bright canteens,
Tinned fruit, tinned meat, tinned milk, tinned beans,
Tinned minds, tinned breath.

Mess up the mess they call a town-
A house for ninety-seven down
And once a week a half a crown
For twenty years.

And get that man with double chin
Who'll always cheat and always win,
Who washes his repulsive skin
In women's tears:

And smash his desk of polished oak
And smash his hands so used to stroke
And stop his boring dirty joke
And make him yell.

But spare the bald young clerks who add
The profits of the stinking cad;
It's not their fault that they are mad,
They've tasted Hell.

It's not their fault they do not know
The birdsong from the radio,
It's not their fault they often go
To Maidenhead

And talk of sport and makes of cars
In various bogus-Tudor bars
And daren't look up and see the stars
But belch instead.

In labour-saving homes, with care
Their wives frizz out peroxide hair
And dry it in synthetic air
And paint their nails.

Come, friendly bombs and fall on Slough
To get it ready for the plough.
The cabbages are coming now;
The earth exhales.

/Patrick



Viktigt om "Go To Hell Pants".



This just in. Förmodligen har du följt debatten kring vad som egentligen är "Go to hell pants". En del (klantskallar) pratar om starka färger och att det gör att byxorna kan få räknas som nämnd byxtyp. Bla bla kontrast "modigt" bla bla zzZZZzz. Givetvis är det helt fel.

Det finns inget elegantare än ett par Nantuckets reds givetvis, men det är inte "Go to hell". För att nå upp till den nivån krävs (minst) meningslös brodyr, omotiverade (gärna fula) lagningar eller noga utlagda färgfläckar. Poängen är ju att ha brallorna TROTS deras tveksamma status.

(Jag tycker dessutom personligen att patchwork madras är kungen av "go to hell". Men det är ju bara jag.)

/Patrick

torsdag 11 februari 2010

I bokhyllan?



Sufisk poesi. Vad annars?

In the dead of night, a Sufi began to weep.
He said, "This world is like a closed coffin, in which
We are shut and in which, through our ignorance,
We spend our lives in folly and desolation.
When Death comes to open the lid of the coffin,
Each one who has wings will fly off to Eternity,
But those without will remain locked in the coffin.
So, my friends, before the lid of this coffin is taken off,
Do all you can to become a bird of the Way to God;
Do all you can to develop your wings and your feathers.

Farid ud Din Attar


/Patrick

PS. (Ja, jag vet! Ovan bild på dervischer som dansar har NADA med
Sufism att göra. Det är likförbannat en relevant bild.) DS.