fredag 31 oktober 2008

Amatörer.

Tydligen så har James Bondfilmen "kvantum tröst" premiär i dagarna och det leder till en hel del irritationsmoment. Vid sidan om alla usla dinner-jackets, smokings, tuxar som nu amatörmässigt exponeras så är det största och tydligaste ofoget den så kallade "färdigknutna flugan". Urk och ångest.

Jag vill ogärna verka dömande eller elitistisk men nu måste jag göra ett undantag: folk ska ge fan i att ta på sig färdigknuta flugor. Det är fult. Töntigt. Fattigt...

En av anledningarna till att detta (från början gudomliga) halsdon nu har töntstämpel är just på grund av denna ytterst sinnesslöa uppfinning.

Fakta: Det är inte svårare att knyta en fluga än det är att knyta skorna. Ja, man måste träna kanske en, två gånger. Men sen sitter den! Denna underbara asymmetriska knut som ger en lagom nonchalant fluga. (Vill man vara talibansk så väljer man en mono-tie dvs flugan som på ena sidan endast är en flik.)

Istället så uppfann någon sadist den "perfekta" knuten (som ju inte ens ser ut som en flugknut) och ersatte därmed denna skönhet med ett sorts prefab substitut. Som bonus så förpassade denna uppfinning flugan till gårdagen och stal därmed effektivt den manliga delen av mänskligheten ett av dess sista coola och unika monopol: att bära fluga.

Nu vill jag mana till kamp. Bär fluga dagligen i en vecka. Ja, du kommer att mötas av fniss, skratt och mellanmjölksattityd. Ja, du bör strunta i detta och fortsätta för det här är kanske det viktigaste vår generations män kan syssla med; återtagandet av drömmen om "manligheten" som sensibelt ideal, tydligt frikopplat från vidriga "TV4 sporten slipsar"...

Oscar Wilde kommer att tacka dig på andra sidan.

/P








Inga kommentarer: