söndag 9 november 2008

Brott mot mänskligheten.

Inom EU har ett förslag antagits som förbjuder vissa typer av revisionism. Detta innebär att bland annat förnekelse av förintelsen under nazismen blir förbjudet. Förslaget är frivilligt att införa och Tyskland, Österrike och Frankrike har dessa lagar.

Jag vill att Sverige genast ansluter sig och gör ett viktigt tillägg: Sluta leka med de sartoriala klassikerna. Sluta "uppdatera" dem. Gör inte om det som redan är bra.

Jag pratar givetvis om företaget Busnel. Här lyckas vi Svenskar (liksom med Grönstedts konjak) sno en idé och göra en OK egen version. Det är alltså fiskartröjan från Frankrike jag pratar om.

Ja, du har rätt. Varför sikta på Busnel och inte t ex Saint James om man letar efter originalet. Tröjorna från Guernsey etc... Jag svarar: Därför att Busnel har en fin logotyp och har en egen plats i mitt hjärta.

Har alltså letat efter min barndoms tröja ett tag när jag i våras googlar fram en butik på Artillerigatan som för märket. Gick dit. Pratade med den extremt trevlige försäljaren. Han berättade stolt att han kontaktat Busnel och lyckats övertala dem att tillverka en uppdaterad version av tröjan. Den har "förbättrad passform" dvs är kortare, är mindre generös i ärmarna (främst i mötet axel och ärmen) detta för att originalet, enligt försäljaren är klumpigare i modellen. Denna bastard till tröja säljer han.

Här borde alla alarmklockor i min kropp börja ljuda (och jag lämna butiken) men det gör jag inte. Istället köper jag en tröja av honom(!). Jag ber gud om förlåtelse för detta genuint puckade tilltag. Var jag drogpåverkad? Under hypnos?

Väl hemma provar jag tröjan. Den är en "modeversion" av en fisketröja. Alla ambitioner att använda dess ursprung som stilmässig referens är borta eftersom fanskapet inte längre ser ut som en fisketröja. Lite som ännu en meningslös Filippa K kopia. Går jag tillbaka med tröjan? Nej. Jag borde givetvis läxat upp denne "modeskapare" på plats direkt när han började sitt insiktslösa svammel. Att göra det i efterhand, dessutom efter att jag köpt tröjan, vore mest pinsamt.

Jag gillar inte sånt här, har aldrig gjort det...ändå gick jag på det. För sista gången.


/Patrick

PS: Det finns två versioner av historierevisionism (som även har relevans på kläder):
a) När man skriver om historieskrivningen för att nya fakta visar att det som står i historieböckerna faktiskt är fel. "Det var inte så." Lite som bibelns skapelseberättelse. Då är det kosher och behjärtansvärt. I denna kategori lägger jag även sånt som jag kallar "hyllningar". (Se gärna den Japanska flygjackespecialisten Buzz Ricksons som exempel.)
b) När man ändrar historien för att man har en agenda där det som hänt är ett problem. Då ljuger man ihop en ny historia. Det är skitbetéende och eländigt. DS.

Inga kommentarer: